Focaccia



Nu är det ju inte särskilt nyttigt med vitt bröd (i dessa GI-tider), men ibland får man väl fuska?

Detta ville hjärtat ha med sig ut i skogen till lunch (svårt att värma mat i skogen) + lite tillbehör förstås, men det ger väl en mättnadskänsla som han stoppar på ett tag i allafall.

De kör långt ut i obygden, går och står hela dagarna för 32 öre/planta minus skatt!
Det gäller att ligga i om det ska bli några pengar.
Skulle inte vilja byta för alla pengar i världen, men det är tur att någon vill återplantera vår skog för annars hade vi väl till slut ingen skog kvar?

 

Ingredienser

50 50 g jäst
7 1/2 7 1/2 dl ljummet vatten
1 1 kg vetemjöl
3 3 msk olivolja
1 1 tsk salt
1 1 tsk peppar

Att strö över:
olja, havssalt och färska örter

Gör så här

1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt oljan. Sikta ner mjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet. Häll i olja, degspad och salt och peppar. Fös ihop mjöl och degspad till en smidig deg och arbeta den blank och elastisk. Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfilm, låt den jäsa i 1 timme till dubbel storlek.

2. Ta upp degen och arbeta den i någon minut. Lägg ut den i en oljad långpanna och gör hål med hjälp av fingrarna i degen. Täck degens yta med ett lager olja, lägg ut kvistar av färska örter och klappa in dem i degen. Täck med fuktig duk och låt degen jäsa i ytterligare 1 timme.

3. Strö på havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200°.

Supergott. Bred på någon god ost eller doppa i tzatsiki

MUMS!


Strössel och annat

Jag har hittat en jätterolig sida! Hurdå? Via facebook förstås.

http://www.strosselannat.se/

Där har jag nu shoppat loss på mönstrade muffinsformar, spritspåsar, sockerdekorationer och lite annat smått och gott.
Jag har tänkt börja hösten åt att utveckla mina muffins, kanske kan det bli nåt mer av det i framtiden.
Börjar eventuellt med att ta tillvara bären som börjar mogna ute i skogen. Bara det svalnar lite någon dag så blir det nog en tur i skogen efter lite blåbär och hallon (om nu inte kineserna plockat upp allt som finns).

Visst det är bra att de kommer hit och plockar våra bär som annars aldrig tas till vara, men varje år är det samma problem, är det inte thailändare som blir lurade att tjäna guld och gröna skogar så är det kineser. Tycker lite synd om dem som faktiskt reser VÄLDIGT långt och sen hamnar i en sovsal i en gamal skola någonstans i obygden bara för att inse att de blivit lurade?!?!
Varje år säger politikerna (eller vem det nu är som säger det) att nu måste lagen ändras bl a bl a.........

Sista semesterdagarna

Det blev en lite annorlunda avslutning på semestern.
Det började i onsdags med att jag blev tvungen att akut söka vårdcentalen eftersom min näsa då uppnått clownstadiet, rund och röd som en kula!! Ont som sjutton också.
Fick penicillin = 4 tabletter/dag i 10 dagar!! Har väl aldrig varit med om maken, men nu 3 dagar senare så börjar den återta sin forna form om än den fortfarande är lite röd och nu flagnar.

I går, efter en jättehärligt dag vid havet, fick jag en sprängande huvudvärk. Snabbt hem och tog 1 Ipren och la mig, det dunkade och dunkade och jag kunde inte sova, efter 2 timmar tog jag en Ipren till och 30 min efter det var det bara att springa och kräkas!! Har ALDRIG varit med om det heller.........pust! Men huvudvärken gav med sig, åtminstone så jag kunde öppna ögonen och försöka andas.

I dag är det lite lagomt yrsligt och en dov känsla bakom ögonen och i nacken så det blir en lugn och stilla dag.
Skönt i allafall att sommaren fortfarande dröjer kvar, 24 grader i skuggan och nästan molnfritt.

Bjuder på lite härliga sommarbilder.



RSS 2.0