Focaccia
Nu är det ju inte särskilt nyttigt med vitt bröd (i dessa GI-tider), men ibland får man väl fuska?
Detta ville hjärtat ha med sig ut i skogen till lunch (svårt att värma mat i skogen) + lite tillbehör förstås, men det ger väl en mättnadskänsla som han stoppar på ett tag i allafall.
De kör långt ut i obygden, går och står hela dagarna för 32 öre/planta minus skatt!
Det gäller att ligga i om det ska bli några pengar.
Skulle inte vilja byta för alla pengar i världen, men det är tur att någon vill återplantera vår skog för annars hade vi väl till slut ingen skog kvar?
Ingredienser
50 g jäst
7 1/2 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk peppar
Att strö över:
olja, havssalt och färska örter
Gör så här
1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt oljan. Sikta ner mjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet. Häll i olja, degspad och salt och peppar. Fös ihop mjöl och degspad till en smidig deg och arbeta den blank och elastisk. Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfilm, låt den jäsa i 1 timme till dubbel storlek.
2. Ta upp degen och arbeta den i någon minut. Lägg ut den i en oljad långpanna och gör hål med hjälp av fingrarna i degen. Täck degens yta med ett lager olja, lägg ut kvistar av färska örter och klappa in dem i degen. Täck med fuktig duk och låt degen jäsa i ytterligare 1 timme.
3. Strö på havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200°.
Supergott. Bred på någon god ost eller doppa i tzatsiki
MUMS!