Frö- och fruktbröd

Dessa bröd kan man egentligen mixa lite hur som helst vad gäller val av nötter, bär och frukter, men grundreceptet är följande:
 
Fröbröd
2 limpor

10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 dl russin eller lingonsylt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1,5 dl hasselnötter (ta mindre eller uteslut om du inte tål/vill ha nötter i brödet)
1 dl mörk sirap
10 dl filmjölk
Salt

Blanda de torra ingredienserna i en skål, tillsätt nötter, sirap lingonsyl och filmjölk. Rör om väl.
Smöra 2-3 limpformar (beroende på storlek) och häll i smeten.
Grädda i 175° i 60 min längst ned i ugnen.
Linda in bröden i bakdukar och låt ligga och kallna.

 

Fruktbröd
1 limpa

3 dl grahamsmjöl
4,5 dk vetemjöl
1 tsk salt (rågad)
2 tsk bikarbonat (strukna)
2 dl russin (alt tranbär eller andra torkade bär)
10 torkade aprikoser
6 torkade fikon
150 g hasselnötter (ta mindre eller uteslut om du inte tål/vill ha nötter i brödet)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Mät upp och blanda de torra ingredienseran i en bunke. Klipp frukten i mindre bitar och blanda ner tillsammans med nötterna. Tillsätt fil och sirap.
Häll i en smord limpform. Grädda i 160° i ca 1,5 timme (kolla efter 1 timme).
Låt svalna innan det slås ur formen och linda in i en handduk och låt kallna.

Supergott bröd att bara äta med smör eller en god ost istället för bulle till kaffet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0